25 jaar LeineRoebana

12 november 2016 Stadsschouwburg Amsterdam
Het lichaam als canvas van de geest

Koop hier uw kaarten!

Het heden van LeineRoebana begon 25 jaar geleden. Aanleiding voor een jubileumviering in de Stadsschouwburg. Met een speciale voorstelling blikt het gezelschap voor- en achteruit met nieuw werk, verrassende ontmoetingen, opmerkelijke momenten, hoogtepunten en optredens van (inter)nationale gasten.

Twee thema’s staan centraal in verhouding tot de ontwikkeling die de dans van LeineRoebana heeft doorgemaakt: muziek en Azië. Door onverwachte overgangen, combinaties en contrasten ontstaan nieuwe verbindingslijnen; nieuwe vergezichten op zowel het heden, verleden en de toekomst. De muziek van SoundPalette componisten Han Otten en Wiebe de Boer klinkt even meeslepend als 25 jaar geleden; de muziek van Maarten Altena nog even bevreemdend als intrigerend als 15 jaar eerder; Chio non t’ami van de 16e eeuwse componist Luzzasco Luzzaschi, gezongen door Claron McFadden (Merg 2007), is nog even aangrijpend als 400 jaar terug. En Iwan Gunawan heeft zo zijn eigen manieren om het fysieke van de dans met zijn muziek vertolkt op gamelan te benadrukken (GhostTrack 2011, Smell of Bliss 2014, LIGHT 2016).

Wat gebeurt er als Liza Ferschtman een zangduet uit LIGHT op de viool speelt? Wat als Iwan Gunawan het Maarten Altena Ensemble vervangt bij een stuk voor electrische gitaar, gespeeld door Wiek Hijmans of zich laat inspireren door Pierre Boulez’ Notations? Hoe verandert dat de dans die LeineRoebana er bij maakte; of hoe verandert LeineRoebana de dans nu de muziek anders klinkt?

Naast het huidige ensemble keren ook een aantal voormalige dansers en musici van LeineRoebana terug, zoals de dansers Alba Barral Fernandez, Ty Boomershine, Ederdon Rodriques Xavier en Lia Poole. En onder meer de musici sopraan Claron Mc Fadden, mezzo sopraan Talitha van de Spek, gitarist Wiek Hijmans, gambisten Freek Borstlap en Ivanka Neeleman, violiste Liza Ferschtman, pianist Reinier van Houdt, sopraan Ekaterina Levantal en niet te missen: gamelanensemble Kyai Fatahillah o.l.v. van Iwan Gunawan.

Randprogramma:
Naast de voorstelling in de zaal is er een uitgebreid randprogramma:

Foto-expositie Deen van Meer – doorlopend vanaf 12.00 uur (hal Rabozaal)
Speciaal voor het jubileum verzamelde we de mooiste scènefoto’s van het gezelschap die u kunt bekijken of duik zelf het archief van het gezelschap in en laat u verrassen door de mooiste, grappigste en ontroerendste foto’s en video’s uit voorstellingen en repetities van LeineRoebana uit de afgelopen 25 jaar.De foto-expositie is doorlopend geopend (vanaf 12.00 uur) en gratis te bezoeken op vertoon van uw toegangsbewijs voor de voorstelling.

Dansworkshop dansliefhebbers – 12.00-14.00 uur (Nieuwe Foyer)
Laat je inspireren door kennis te maken met de werkwijze van de choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana. Voor iedereen die van dansen houdt.

De workshops zijn gratis i.c.m. een toegangsbewijs voor de voorstelling. Het aantal plaatsen is beperkt.
Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar kassa@ssba.nl o.v.v. workshop dansliefhebbers LeineRoebana. Vol = vol.

Dansworkshop dansstudenten – 12.00-14.00 uur (Koninklijke Foyer)
Maak kennis met de speciefieke bewegingstaal van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana en leer dansfrases en bewegingingsprincipes die je s’avonds in de voorstelling zult terugzien.

De workshops zijn gratis i.c.m. een toegangsbewijs voor de voorstelling. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar kassa@ssba.nl o.v.v. workshop dansstudenten LeineRoebana. Vol = vol.

Concert Liza Ferschtman  – 15.00 uur (Gijsbrecht Bordes)
Liza Ferschtman is één van de meest gevraagde violisten van Nederland op dit moment. In een door Marina Abramovic geïnspireerde intieme setting brengt deze topmusicus muziek ten gehore.

Interview Andrea Leine en Harijono Roebana – 17.00 uur (Gijsbrecht Bordes)

Peter Delpeut ondervraagt choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana over hun danstaal. Hoe heeft zich die danstaal ontwikkeld, wie waren hun voorbeelden, tegen wie wilden zij zich afzetten? Aan de hand van videofragmenten zal een veelduidig beeld worden opgeroepen van de ontwikkelingen van hun unieke danstaal. Een gesprek over dans en wat je ermee kunt vertellen zonder verhaaltjes te verzinnen.

Het concert en interview zijn gratis te bezoeken i.c.m. uw toegangsbewijs voor de voorstelling. Aanmelden is verplicht en kan via de website van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Voorbeschouwing – 19.30-19.45 uur (Nieuwe Foyer)
Speciaal voor de bezoekers die niet zo vaak naar het theater gaan, organiseren we een Voorbeschouwing. Het verhaal, de dansers, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u een half uur voor aanvang alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. Ook ervaren theaterkijkers zijn natuurlijk van harte welkom, wie weet hoort u vanavond iets nieuws. De voorbeschouwing begint een half uur voor aanvang in de Nieuwe Foyer. Neem gerust uw drankje mee.

Dansfeest – 21.45 – 00.00 uur (Rotonde)
Dans op de uitbundige en opwindende ritmes van de digitale gamelan bespeeld door Alex Dijk en Adrien l’Honore Naber samen met live musici. U bent van harte welkom, de bar is geopend.