LEINEROEBANA
LeineRoebana, het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse en internationale dans. Het choreografenduo ontwikkelde een uniek dansidioom vanuit een nieuwe benadering van symmetrie, ritme en compositie. De wisselwerking tussen dans en muziek, in samenwerking met musici en componisten, is de kern van het werk van LeineRoebana. Hun muzikale voorkeur varieert van renaissance tot hedendaagse componisten en weerspiegelt hun zoektocht naar authenticiteit. Door zoveel mogelijk livemuziek te gebruiken, vaak met composities in opdracht, verkennen ze de kracht van de dialoog tussen dans en muziek.

Tot ver over de grens heeft de groep bewondering geoogst. Smell of Bliss met violiste Liza Ferschtman, GhostTrack met de Indonesische componist Iwan Gunawan en zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah en Theriak met harpiste Lavinia Meijer zijn enkele onvergetelijke voorbeelden uit de afgelopen 25 jaar. De choreografen en de dansers van de groep zijn bekroond in binnen- en buitenland. Het werk van LeineRoebana is behalve in Europa ook regelmatig te zien in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika, Singapore en Indonesië

MUZIEK
Iwan Gunawan is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van Java. Hij speelt gamelan sinds zijn zesde. Tijdens zijn studie aan de Universitas Pendidikan Indonesia in Bandung richtte hij zich niet alleen op zijn eigen muzikale traditie, maar ook op die van het Westen. Hij is een van de zeldzame musici die zijn wortels trouw blijft, maar ook westerse muziek professioneel uitvoert. In zijn composities gebruikt hij hedendaagse vormen en live elektronica. In 1994 richtten studenten van de Universitas Pendidikan het ensemble Kyai Fatahillah op, waarin ze gamelan combineerden met hedendaagse muziek. Het gamelan-ensemble met gongs, keteltjes, xylofoonachtige instrumenten, citers en drums, heeft een specifieke kleur en vorm en leent zich uitstekend voor nieuwe composities. Dankzij projecten en concerten in binnen- en buitenland heeft de groep inmiddels een internationale reputatie opgebouwd.

DANS
Tim Persent danst sinds 1994 bij LeineRoebana. Hij werkte daarnaast o.a. met Krisztina de Châtel, Paul Selwyn Norton en Michael Schumacher. Persent ontving de Zilveren Theaterdansprijs en de Gouden Zwaan voor zijn complete oeuvre. Sinds 2005 is hij artistiek leider dans van het ITS festival.
Heather Ware danst sinds 2003 bij LeineRoebana. Ze werkte daarnaast met choreografen als Johnny Schoofs, Celia Grannum en Jennifer Hanna. Voor haar rol in 172 suggesties aan een lichaam van LeineRoebana kreeg ze de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2010.
Uri Eugenio danst sinds 2004 bij LeineRoebana. Hij volgde zijn opleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. In 2014 ontving hij een nominatie van de VSCD voor de meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Smell of Bliss van LeineRoebana.
Luana van Eekeren is afgestudeerd aan de opleiding Jazz- en Musicaldans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is sinds 2011 als danser verbonden aan het gezelschap.
Agus Mbendhol Margiyanto is opgeleid aan het Instituut der Kunsten in Solo en hoorde bij de oprichters van Independent Expression. Als danser en choreograaf werkte hij behalve in Indonesië in Nederland, België en Italië.
Boby Ari Setiawan is ook een van de oprichters van Independent Expression en opgeleid aan het Instituut der Kunsten in Solo waar hij in 2008 afstudeerde. Hij heeft al veel choreografieën op zijn naam staan en werkte onder meer in New York en Chicago.
Sandhidea Cahyo Narpati is afgestudeerd aan het Instituut der Kunsten in Solo. Hij heeft een achtergrond in traditionele theaterkunsten en werd in 2009 lid van Independent Expression. Daarnaast danste hij in de opera Matah Ati in Singapore.
Mark Christoph Klee studeert aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is dit seizoen als stagiaire verbonden aan LeineRoebana.
Vera Goetzee studeert aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze liep stage bij de voorstelling SEELE/HERZ.

ZANG
Bernadeta Astari studeerde aan het Utrechts Conservatorium en was verbonden aan de Nederlandse Reisopera. In 2012 won ze de Dutch Classical Talent Award en ontving ze de Jeugdprijs van het 49e Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch. Ze geeft recitals in binnen-en buitenland.
Ekaterina Levental studeerde zang en harp aan verschillende Conservatoria in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ze maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer en werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen in binnen- en buitenland. In 2015 debuteerde ze bij de Nationale Opera.

DRAMATURGISCH ADVIES, VORMGEVING, LICHTONTWERP, TEKST
Peter Delpeut is filmmaker, schrijver en dramaturg. Hij maakte samen met Andrea Leine en Harijono Roebana de dansfilm E pur si muove, de filminstallatie Mein junges Leben hat ein End en de dansfilm Voor de Dans/Dedicated to Dance. Sinds 2006 is hij de vaste dramaturg van LeineRoebana.
Paul van Laak ontwerpt licht voor dans, toneel, opera, musea en gebouwen, maakt eigen lichtinstallaties en geeft les. Paul maakte het lichtontwerp voor meerdere producties van LeineRoebana.
Ascon de Nijs maakte werk bij onder meer Club Guy & Roni, het Zuidelijk Toneel, Sara Kroos, Itzik Galili, en het Noord Nederlands Toneel. De ontwerpen van De Nijs variëren van rauw en grof tot sterk gestileerd. Ascon ontwierp het toneelbeeld voor verschillende producties van LeineRoebana.
Erik Bindervoet en Robert-Jan Henkes zijn schrijvers/vertalers van het onmogelijke. Ze vertaalden o.a. Finnegans Wake en Ulysses van James Joyce, het complete songbook van The Beatles en alle liedjes van Bob Dylan. Hun libretto Hondenhartje staat bij de Nationale Opera in 2017 op de agenda.

DIGITALE GAMELAN
Adrien L’ Honoré Naber is een muziekproducer/componist en is afgestudeerd in Composition of Electronic Music aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij houd zich bezig met het combineren van etnische en elektronische muziek in verschillende contexten.
Alex Dijk is hard- en softwareontwikkelaar voor interactieve systemen. Hij past zijn technische kennis altijd op een creatieve wijze toe. Voornamelijk in uitvoerende kunst, maar ook maatschappelijke vraagstukken lost hij graag op.

PUBLEIKSONTHAAL
Bij alle voorstellingen nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, choreografen en musici: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het publieksonthaal! Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces worden gedeeld en vragen worden beantwoord.

LIGHT is een choreografie van Andrea Leine en Harijono Roebana, gemaakt met en voor:

Compositie en dirigent
Iwan Gunawan
Dans
Tim Persent (zang), Heather Ware, Uri Eugenio, Luana van Eekeren (zang), Agus Margiyanto, Sandhidea Cahyo Narpati (zang), Boby Ari Setiawan, Mark Christoph Klee(stage), Vera Goetzee (understudy)
Muziek
Kyai Fatahillah: Iwan Gunawan, Dedi Supriadi, Elang Rahayu, Hikmat Puji Nursapar, Langen Paran Dumadi, Restu Ahmad Fauji, Agus Zubaedi Kahar
Zang
Bernadeta Astari (gamelan), Ekaterina Levental (harp)
Teksten
Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Digitale Gamelan
Adrien L’Honoré Naber en Alexander Dijk i.s.m met Iwan Gunawan, Kyai Fatahillah en LeineRoebana
Repetitor
Anne Affourtit, Michael Jahoda
Dramaturg
Peter Delpeut
Kostuums
LeineRoebana, AZIZ
Decorontwerp
Ascon de Nijs
Decoruitvoering
Robin Hooijboer
Lichtontwerp
Paul van Laak
Techniek
Rick Hendriks, Jorrit Boerman, Tjerry van Merkenstein
Vervoer
Kees de Vries / Transport Kassing Trucking BV

LeineRoebana
Algemene directie                              Andrea Leine, Harijono Roebana
Chef de bureau                                   Stéphanie den Blanken
Marketing en communicatie           Marieke van Delft, Saskia de Ruiter
Verkoop Bureau                                 Berbee Culturele Affaires
Administratie                                     Administratiekantoor Stichting ASK
Tekst programma en interviews     Maarten Baanders
Grafische vormgeving Studio          Tymen Cieraad
Scènefotografie                                   Deen van Meer
Campagnebeeld                                  Pandji Vasco Da Gama
Foto’s programma                             Frits van Assem, Björn van der Zwaard
Teaser                                                   Sjaak & Nout productions
Bestuur Corinne de Jonge van Ellemeet, Jildau Piena, Herman Lohman, Ivo Jenniskens, Pauline van Roosmalen
Comité van aanbeveling Tan Dun, Dmitri Ferschtman, Philip Dries, Johan Dorrestein

LIGHT is een coproductie met Chassé Theater Breda.

Met speciale dank aan: alle medewerkers van Chassé Theater Breda, de vrienden van LeineRoebana, Talitha van der Spek, Maarten Baanders, Ivo Boon, Agus Hermawan, Chassé Dance Studios in Amsterdam en alle fondsen die Light mogelijk gemaakt hebben.

Light is mogelijk gemaakt door
FPK, Gemeente Amsterdam, Gemeente Breda, Chassé Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds 21, Brabant C Fonds, Indonesische Ambassade, Rumah Budaya, Norma, Evelements, Garuda, Chassé Theater

Iwan Gunawan
www.iwangunawan543.wix.com/kyaifatahillah